Forrs: augusztus20.freeblog.hu
Az Orszg Tortja 2009. Pndi meggytorta
Hozzvalk
Piskthoz:
Egsz tojs: 3 db
Kristlycukor: 17 dkg
Meggy (friss): 14 dkg
Tej (2,8 %): 3 evkanl
Olaj: 1 dl
Vaj (olvasztott): 7 dkg
Liszt: 19 dkg
Stpor: 1 zacsk
Fl citrom reszelt hja s leve
Fahj: 2 csipet
Alapkrmhez:
Tej: 2 dl
Kristlycukor: 8 dkg
Tojs srgja: 10 dkg
Fehrcsokold (valdi): 7 dkg
Mascarpone: 15 dkg
Meggytltelkhez:
Meggy (mirelit): 36 dkg
Meggyl: 2 dl
Pudingpor: 3,5 dkg
Kristlycukor: 7 dkg
Fl citrom reszelt hja
Negyed citrom leve
Fahj: 2 csipet
Cherry brandy: 6 ml
Betltshez:
Alapkrm 40 dkg
Tejsznhab 20 dkg
Fztt zselatin 4 dkg
Elkszts
Az egsz tojst a cukorral felmelegtjk, majd kemny habot ksztnk belle. Egy ednybe belemrjk a meggyet, enyhn darabos ppp trjk, majd hozztesszk az olajat, vajat, tejet, citromot s jl elkeverjk. Ezutn a felvert tojshabot is hozzadjuk s lazn elkeverjk. Kimrjk a szrazanyagokat s folyamatos kevers kzben vatosan hozzadjuk a tojsos alaphoz. A bekevert massza enyhn folys llag lesz.
A bekevert pisktt hrom tortaformba tltjk s 210 C-on 10-12 percig stjk. A piskta nagyon puha, laza szerkezet, ezrt stsnl vigyzzunk, nehogy kiszradjon. Sts utn a fellett meghintjk cukorral, majd rrakunk egy stpaprt s azonnal megfordtjuk.
A tejet a cukorral s a mascarponeval felforraljuk, hozzadjuk a fehr csokoldt, majd folyamatos kevers kzben jraforraljuk. Ekkor hozzcsurgatjuk a tojssrgjt, amivel besrtjk. Vgl, mg forrn sszeturmixoljuk.
A meggyet ledarljuk, majd a citromhjjal s citromlvel elkeverjk. A pudingport feloldjuk a meggyl egy rszvel, a tbbit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besrtjk. Ekkor hozzadjuk a meggyet s tovbb kevergetjk, mg egyet nem rottyan.
A tortt tortaformba tltjk. A pisktkat megkenjk meggykrmmel. A tejsznes krmet hrom rszre osztjuk, majd a pisktval megegyez vastagsgban betltjk a tortt. Vgl a tetejt simra kenjk.
A tortt finomra darlt prklt dival vonjuk be, minden szeletre tejsznrzst nyomunk, majd csokoldpasztillval, meggyel s zld marcipnlevelekkel dsztjk.
|